11. srpna 2020

Recenze: Charli XCX - True Romance

Anglická zpěvačka Charli XCX, vlastním jménem Charlotte Emma Aitchison, vstoupila do světa hudby již ve svých 14 letech, kdy natočila své debutové nekomerční album s názvem 14. Proslavila se ale až spoluprací s švédským duem Icona Pop a písní I Love It. Tuto píseň Charli původně napsala sama pro sebe, ale zvuk nekorespondoval s jejími dalšími písněmi a díky producentovi se spojila právě s duem Icona Pop a hit byl na světě. Ve stejném roce jako jsme poslouchali I Love It, Charli vydala další 2 mixtapy, Heartbreaks and Earthquakes a Super Ultra a EP You're The One, které obsahuje i skladby později vydané na True Romance. Vydání True Romance, debutového alba u komerčního labelu, bylo taktéž na spadnutí, ale posunulo se až na jaro 2013 a i přes menší komerční úspěšnost zaznamenalo příznivé ohlasy u kritiků i u začínající fanouškovské základny.

Název alba True Romance odkazuje na stejnojmenný film Quentina Tarantina z roku 1993. True Romance má znázorňovat její "romantickou minulost", zamilovávání se a rozchody, v syrové a upřímné podobě. Nuclear Seasons je perfektním lo-fi otvírákem a zároveň jednou z nejlepších skladeb na celém albu - úplně na vás dýchne nálada synth-popu 80. let, která se pak táhne celým albem. Úvodní skladba zároveň sampluje její další píseň Grins, která se nachází o pár skladeb později. V Grins se mi ale tolik nelíbí, působí se na mě spíše jako divné rušení v pozadí, zatímco do Nuclear Seasons hezky sedí jako intro. You (Ha Ha Ha) je trochu divočejší, Charli sampluje You od Gold Panda, ale jede si pěkně po svém a nakopne do zadku kluka, který ji podváděl ("You, you lied, ha ha ha, I was right"). Další rychlejší píseň Take My Hand je o touze zažít dobrodružství. Další moje oblíbená je Set Me Free, která má být údajně o jednom z filmů ze série Stmívání, každopádně se mi moc líbí její dramatické vokály.


Na Cloud Aura najdeme hostující zpěvačku/raperku Brooke Candy, se kterou zpěvačka později spolupracovala i na dalších písních a rozhodně jde o příjemné osvěžení. Black Roses má sice jednoduchý až tuctový beat, ale i přesto je chytlavá. Zbytek alba poněkud zaniká a 3 poslední písničky mi znějí víceméně stejně. Škoda. Přesto ale hodnotím True Romance velmi kladně, už tady je vidět, že Charli má spoustu nápadů a dokáže vytvořit z ničeho hit. V této době je vnímaná (především hudební mi fajnšmekry a uživateli Tumblru) jako nová, temnější popová princezna, hned po boku Mariny and The Diamonds a Lorde. Charli ale ukázala, že není jednorozměrná zpívající figurína, ale zásadní persona, která bude udávat tempo experimentálnější části popového spektra.

Seznam skladeb:
1. Nuclear Seasons
2. You (Ha Ha Ha)
3.Take My Hand
4. Stay Away
5. Set Me Free
6. Grins
7. So Far Away
8. Cloud Aura ft. Brooke Candy
9. What I Like
10. Black Roses
11. You're The One
12. How I Can
13. Lock You Up

Moje hodnocení: 77%

Zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/True_Romance_(Charli_XCX_album)

https://en.wikipedia.org/wiki/I_Love_It_(Icona_Pop_song)

https://www.metacritic.com/music/true-romance/charli-xcx

https://musicserver.cz/clanek/43621/charli-xcx-true-romance/

https://genius.com/albums/Charli-xcx/True-romance

https://en.wikipedia.org/wiki/Charli_XCX_discography



1 komentář:

Díky za tvůj komentář