19. října 2020

Dokument: Blackpink - Light Up The Sky


K-pop je v posledních letech na vzestupu a to i mainstreamu v Evropě a v Severní Americe. Jednou z hvězd tohoto žánru je čtyřčlenná dívčí skupina Blackpink. Tvoří ji Jisoo, Jennie, Rosé a Lisa, které ale nezískaly slávu přes noc, ale tvrdou dřinou. Dokument od Netflixu přináší pohled na jejich trénink, kým byli před Blackpink a kým jsou dnes. 

K-pop pochází z Jižní Koree, kde hudební průmysl a výběr mladých talentů funguje trochu jinak. U nás, v Evropě nebo v Severní Americe, jsou vstupem do světa hudebního průmyslu (především) buď talentové soutěže nebo popularita na internetu. V Jižní Korei, konkrétně ve společnosti YG Entertainment, se dívčí skupina sestává z těch nejlepších uchazeček. Nejenom zpěv, ale i dokonalé pohyby a vystupování jsou požadavky na mladé dívky. Trénují 6 dní v týdnu a to i 12 hodin. Je to hodně drsné. A kdo na to nemá, odejde domů. Kdo vytrvá, sklidí, co zasel. Na jednu stranu to zní jako pohádka, ale skutečnost je taková, že prodeje, popularita a počet fanoušků jsou tvrdě vydřená čísla. To je jedna z věcí, u kterých mi bylo v dokumentu trochu smutno. Ale jak už to tak bývá, vždycky, když sledujete dokument o hudební hvězdě, vždy to má svá úskalí. Jisoo, Jennie, Lisa a Rosé jsou jako rodina. Musejí být jako rodina, protože osobní život nemají skoro žádný. Přesto se ale zdálo, že jsou šťastné a v mnoha momentech působily opravdu uvolněně. 

Magazín Inquirer.net se zeptal režisérky Caroline Suh, jestli YG Entertainment dal členům štábu nějaké mantinely, ve kterých se mají pohybovat a na co se mají ptát. "Ne, vlastně ne," řekla režisérka, "Myslím si, že je to pro mnoho lidí překvapující, ale když jednou souhlasili s natáčením, ustoupili a pouze my jsme rozhodovali, co budeme točit. A společnost nechala na nich, co chtějí zahrnout a co chtějí ukázat." Režisérka taky řekla, že Jennie chtěla mít jistotu, že budou točit to, co je skutečné. A to na ní zapůsobilo "Nejprve to bylo trochu trapné. Neměly jsme zkušenost s kamerami, které jsou kolem nás 24/7. Ale zvykly jsme si na to, zapomněli jsme na filmování a prostě jsme se více uvolnily," dodala Jisoo.

Dokument se mi hodně líbil, přišlo mi to takové opravdové, ne jenom předstíraná opravdovost, jak to u některých dokumentů bývá. Doporučuju hlavně těm, které zajímá, kde se Blackpink vzaly, co bylo jejich klíčem k úspěchu. Níže se můžete podívat na trailer a celý dokument je dostupný na Netflixu.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za tvůj komentář