1. února 2021

Nejoblíbenější alba 2020

Jaký byl rok 2020? No, to nebyla dobrá otázka na začátek. Lepší by byla otázka, jaký byl rok 2020 v hudebním světě? Velmi různorodý. Pandemie zasáhla úplně všechny a dala vzniknout projektům, které by jinak nevznikly, či jiným projektům dala úplně nový rozměr. Trendy, kterých jsem si všímala, byl únik do světa fantazie, snových příběhů nebo na taneční parket, inspirace 80. léty minulého století a jakýsi "návrat ke kořenům", ale v novém, moderním kabátě. Každopádně tento žebříček, který najdete v celém článku, je čistě můj názor, jsou to alba, která jsem si za uplynulý rok nejvíce oblíbila, nejde o nějaký objektivní žebříček 😊

10. místo: Grimes - Miss Anthropocene


Po dlouhohrajícím albu Art Angels se Grimes přihlásila o slovo s albem Miss Anthropocene. Grimes se převtělila do antropomorfní bohyně klimatických změn, která shlíží na lidstvo blíží se ke svému konci.  Jak ironické. Oproti vesele naladěnému předchozímu albu to byla celkem velká změna, ovšem pro Grimes nic nového, ve srovnání například s albem z roku 2011 Visions. Jaká to škoda, že její hudbu a osobnost zredukovaly novinové články na titulky jako "přítelkyně Elona Muska" nebo "matka dítěte Elona Muska". 

poslechněte si: We Appreciate Power ft. HANA, Violence, My Name Is Dark

9. místo: Dua Lipa - Future Nostalgia


Future Nostalgia je výstižný název alba, kterým letos potěšila svět Dua Lipa. Album se řadí mezí aktuální trendy, kterými je inspirace 80. léty a únik na (virtuální) taneční parket. Jestli byl její eponymní debut rozjezdem, teď jede na plný plyn. Ještě rok po vydání těží deska Future Nostalgia ze singlů, remixů a remixů remixů a pokud je na každém šprochu pravdy trochu, měli bychom se letos dočkat vydání B-sides písní z tohoto alba. Jupí!

poslechněte si: Don't Start Now, Future Nostalgia, Levitating


8. místo: Little Mix - Confetti


Confetti je to album, které mi od Little Mix opravdu sedlo. Předtím jsem byla jejich fanynka, ačkoliv jsem jejich písničky znala. Zároveň je Confetti smutným milníkem v historii této dívčí skupiny, jelikož několik týdnů po vydání ho, zřejmě nadobro, opustila Jesy Nelson, Little Mix ale nadále pokračují jako trio. Na předchozí desce trochu experimentovaly, ale teď je vrátily k téměř čistokrevnému popu, který se prostě dobře poslouchá. Leigh-Ann prohrásila, že Confetti je jejich nejlepší album - a podle mně se trefila do černého. 

poslechněte si: Sweet Melody, Gloves Up, Not a Pop Song

7. místo: Charli XCX - how i'm feeling now


Charli XCX v karanténě nezaváhala a spustila kreativní proces, do kterého zahrnula i své fanoušky, které vyzvala, aby ji posílali dema, videa, fotky, které později využila při nahrávání nebo točení videoklipů. How I'm Feeling Now je přesně to DIY album, které vzniklo za pár týdnů, a které bylo první vlaštovkou v řadě "karanténích" nahrávek roku 2020. Charli se však držela svého "typického" postupu, nevynechala tak ani ztřeštěné party songy nebo písničky o zlomeném srdci a lásce, které trvá navěky. Pokud jde o experimenty, ty Charli rozhodně sedí.

poslechněte si: pink diamond, enemy, forever

6. místo: Miley Cyrus - Plastic Hearts


Albová triologie, kterou měla Miley původně naplánovanou na rok 2019, zhatily různé události - zdravotní problémy, rozvod a požár. Původní album bylo odloženo na neurčito a Miley raději začala psát a nahrávat nové písničky, které pro ni budou mít platnost tady a teď. Inspirovala se především rockovými a disco 80. lety, tudíž si ke spolupráci přizvala i příslušné umělce. Plastic Hearts jsou jako brána do nostalgie, ale v moderním kabátu. Má v sobě spoustu energie a moc se mi líbí. Popravdě, nečekala jsem, že by se mi nějaké album od Miley Cyrus mohlo tolik líbit, jelikož mi doposud její hudba tak úplně nepřirostla k srdci, proto je v tomto žebříčku tak vysoko.

poslechněte si: Midnight skyNight Crawling ft. Billy IdolPrisoner ft. Dua Lipa

5. místo: Tame Impala - The Slow Rush


Multižánrový projekt australana Kevina Parkera spatřil světlo světa z kraje roku 2020 a hudebník na něm zkoumá koncept času a jaký má v jeho životě smysl. Nejen náročnější posluchači určitě ocení neotřelou zasněnou, retro-futuristickou atmosféru, jakkoliv divně to zní. Je to opět jedno z těch alb, na kterém najdete něco neobvyklého a nového vždy, když si ho pustíte.

4. místo: Hayley Williams - Petals For Armor


Zpěvačka a skladatelka Hayley Williams, kterou budete znát především z kapely Paramore, na jaře vydala svůj první sólový projekt, kterým je album Petals for Armor. Když máte nějakého umělce, jehož tvorbu sledujete už více než 10 let, je dojemné sledovat, jakou cestu ušel. A někdy je to bolestné, protože špatné věci se stávají jen dobrým lidem. Album je hudebně úplně jiné, než tvorba Paramore, ačkoliv na ní pracovali i další členové kapely. Je ale hodně osobní, upřímné, plné obav, ale i nadějí. 

poslechněte si: Dead HorseOver YetCinnamon

3. místo: Lady Gaga - Chromatica


Po úspěchu filmu A Star Is Born připravila Lady Gaga pro svoje, především dlouholeté fanoušky, novou popově taneční nahrávku s názvem Chromatica, kde se vrací ke svým kořenům. Hudebně čerpá především z desek The Fame Monster, Born This Way a ARTPOP a přidává i house. Textově čerpá hlavně ze svého života, trauma, které ji způsobila sláva a bolesti psychické i fyzické. Chromatica je rozdělena na 3 části, přičemž každá je oddělena instrumentální mezihrou. Zajímaví jsou i hosté - Ariana Grande, BLACKPINK a Elton John. Lady Gaga opět dokazuje, že je ve skvělé formě a ze scény jen tak nezmizí.

poslechněte si: Enigma, Babylon, Rain On Me ft. Ariana Grande

2. místo: Taylor Swift - folklore


Po albu Lover, které vyšlo v létě 2019 by asi málokdo čekal, že Taylor Swift přijde s novou hudbou již toto léto. A ještě méně pravděpodobnější se jevil směr, kterým se vydala - cestou alternativního popu a folku. Taylor dala přednost fantazii a v době karantény napsala úžasné texty. Foklore je hudebně minimalistická a intimní deska, přesto na některé texty budete potřebovat výkladový slovník. Mám hodně ráda desky, ke kterým se můžu vracet a vždycky tam najdu něco nového, podle toho, jakou mám náladu a jakou optikou je zrovna vnímám. Toto je jedno z nich.

poslechněte si: cardigan, my tears ricochet, the 1

1. místo: Rina Sawayama - SAWAYAMA


Britská zpěvačka Rina Sawayama letos vtrhla jako hurikán na hudební scénu svým debutovým albem SAWAYAMA. Album o rodině a nezávislosti a o poznávání sebe sama prostřednictvím dvou odlišných kultur. Albu dominují na první pohled nesourodé žánry, od R&B přes nu-metal až po taneční rytmy. Jde o originální kousek, který má hodně zajímavých momentů a jen tak se neoposlouchá. Rina má úžasný hlas a hlavu na skvělé texty. Jsem zvědavá, čím dalším naše uši potěší.

poslechněte si: Who's Gonna Save U Now?, Comme Des Garcons, Love Me 4 Me


Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za tvůj komentář