10. března 2021

Halsey - Badlands


Vydáno: 28. srpna 2015

Žánr: elektropop, dark pop, alternativní pop, synth pop

Délka: 55 minut (deluxe verze)

Americká zpěvačka Halsey na sebe upozornila v roce 2014 EP s názvem Room 93. Jako dospívající si prošla šikanou, depresemi a dalšími problémy s duševním zdravím. A tak začala psát, nejprve básně, ze kterých později vzešly některé písně, když začala své vystupování brát více vážně. Její debutové album se dá považovat na konceptuální, jelikož se točí kolem fiktivní dystopické společnosti jménem The Badlands. Po napsání několika písní si Halsey uvědomila, že celý koncept je metaforou jejího duševního stavu. Hudebně se inspiruje u svých současných kolegyň. U Lany Del Rey se inspiruje v textech, které jsou o těžkých obdobích života, u Lorde zase v hiphopových beatech.

Halsey uvádí posluchače do světa Badlands písní Castle. Text můžete brát doslova, pokud budete album vnímat jako dystopický svět nebo jako metaforu sexismu v hudebním průmyslu ("I'm headed straight for the castle/They wanna make me their queen/And there's the old man sitting on the throne saying I should probably keep my pretty mouth shut"). Následující Hold Me Down má podobné téma. "Potkala jsem spoustu zlých, starých chlapů, co si mysleli, že jsou lepší než já. A takový mě inspiroval k napsání této písničky. A tahle písnička připomíná, že nezáleží, jak malý se lidem zdáte být, nikdy byste se neměli nechat omezovat."


New Americana by měla být něco jako hymnou nové generace ("raised on Biggie and Nirvana"). Byl to jeden ze zpěvaččiných prvních větších hitů, nikoliv však jejích nejlepších. Magazín Pitchfork napsal, že působí vykalkulovaně, uměle a prázdně a já s tím souhlasím. Ačkoliv se Halsey k písní vyjádřila, že opravdu není o kouření marihuany a poslouchání hip hopu, ale o tom, že se nová generace nebojí diverzity a to nejenom v hudbě, později přiznala, že zní vyhasle a už jí ani nehraje na koncertech. Drive je moje oblíbená z alba. Působí trochu nesouladě, protože je v pomalejším tempu, ačkoliv je to podle Halsey jedna z jejích prvních veselejších písniček. Hurricane se objevila už na zpěvaččině prvním EP a dokonce souvisí s jejím uměleckým jménem. Hurricane je o jejím kamarádovi Zachovi, který žil na Halsey Street v Brooklynu. Obě zmíněné písničky mají hustou, trochu tíživou atmosféru elektronických beatů, která nás provází celým albem.

Roman Holiday je inspirovaný stejnojmenným filmem s Audrey Hepburn v hlavní roli a je o útěku před každodenními problémy. Colors přímočareji popovější, ale velmi povedená. Halsey o písni prozradila, že modrá, o které mimo jiné taky zpívá, je její oblíbená barva, protože je kreativní, zářivá, ale taky klidná. Ve Strange Love se vrací k minulosti, která ji stále pronásleduje. S Coming Down a Haunting se přesouvá do temnější části svého duševního rozpoložení. V Gasoline, která se točí okolo zpěvaččiny bipolární poruchy, je slyšet sample její vlastní písničky Hurricane, což hezky podporuje kompaktnost celé nahrávky. Závěrečná I Walk The Line je coverem písničky od Johnnyho Cashe. Halsey se zmínila, že chce, aby její verze byla mnohem temnější originál.
 


Troufám si říct, že Halsey je jedna z těch prvních zpěvaček, které se proslavily hlavně díky sociálním sítím, především Tumblru, a trendům, které v té době následovala. Ale zároveň jde o autentickou nahrávku, na které se může Halsey stát modlou všech mladých outsiderů. A po 6 letech od vydání zní album pořád čerstvě, a díky hyponické elektronice dokonce nadčasově.

Seznam skladeb:

1. Castle
2. Hold Me Down
3. New Americana
4. Drive
5. Hurricane
6. Roman Holiday
7. Ghost
8. Colors
9. Colors Pt. II
10. Strange Love
11. Coming Down
12. Haunting
13. Gasoline
14. Control
15. Young God
16. I Walk The Line

Hodnocení: 80%

1 komentář:

  1. Mě Halsey nikdy moc svojí hudbou neoslovila, nejspíš si i toto album nechám ujít :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat

Díky za tvůj komentář